SAJTÓKÖZLEMÉNY LEZÁRULT A CLLD DIÓSGYŐRI HORIZONT HELYI KÖZÖSSÉG PROJEKTJE, MEGVALÓSULT A HELYI KÖZÖSSÉGI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

Diósgyőr Horizont Helyi Közösség Helyi Akciócsoport hírek

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében TOP-7.1.1-16 kódszámú, „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” címmel felhívást tett közzé.

A felhívásra a Diósgyőri Horizont Helyi Közösség helyi akciócsoportja (továbbiakban: HACS) TOP-7.1.1-16-2016-00004 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be egy úgynevezett Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia megvalósítása érdekében, melyet a támogató szervezet 2017. augusztus 1-jén hozott döntésével támogatásban részesített. A fejlesztések, elképzelések és programok megvalósítására 400.000.000 forintos keretösszeg állt rendelkezésre.

A programban Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesterei Hivatalát jelölték ki mint munkaszervezeti feladatokat ellátó szervezetet, amely a HACS ügyviteli, adminisztratív szervezeti egységeként munkáját 2017. októberében kezdte meg. A munkaszervezet a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok elérését biztosította, a pályázókat tanácsokkal, információkkal segítette.

A Diósgyőri Horizont Miskolc városának nyugati részét fedi le, kulturális, turisztikai, oktatási és gazdasági szempontból egyaránt kulcsfontosságú intézményekkel. A Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia (HKFS) a Horizont működési területén a közösségi életnek olyan speciális mixét támogatta, mely a kertvárosi, lakótelepi, vasas-bányász, egyetemi, és a fürdővárosi hagyományok bázisán szerveződik. Emellett az akcióterület stratégiája szem előtt tartotta Miskolc Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS), a város Smart City és Green City koncepcióját, valamint a Helyi Esélyegyenlőség Programot is.

A HACS a biztonságos, élhető és vonzó, hagyományokat ápoló és teremtő városrész megvalósulása érdekében a következő területeken hirdetett meg felhívásokat, amelyekre összesen 98 pályázat érkezett és 41 projekt kapott támogatást az elmúlt években:

  • A közösségi gazdaság, a helyi termékek, hagyományok támogatása
  • Idősügyi programok - egész életen át tartó tanulás, közbiztonság, áldozattá válás elkerülése, tudás és tapasztalat-átadás
  • Szabadidő, sport, egészségmegőrzés, egészségfejlesztés
  • Fiatalok, illetve kisgyermeket nevelők közösségének fejlesztése, erősítése
  • Helyi közösségek fejlesztése, a közösségi kommunikáció erősítése.