Nagyszabású közösségépítési program indulhat Miskolcon

A projektek keretében helyi közösségek fogalmazhatják meg stratégiáikat, amelyek alapján megvalósulhat egy település vagy városrész fejlesztése. A pályázati forrásokból infrastruktúra-fejlesztés, valamint helyi kulturális és közösségi programok finanszírozhatók.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázni lehet a közösségi szinten irányított, városi, helyi fejlesztések – angol rövidítéssel CLLD – megvalósítására.

Miskolc két projektet is tervez. Ennek megfelelően két helyi közösség alakult meg az elmúlt héten, így a város két regisztrációt nyújt be.

Az egyik közösség az Avasi horizont, amely magába foglalja a belvárost, az avasi lakótelepet és a keleti városrész családi házas területeit. A másik CLLD közösség a Diósgyőri horizont, ami a nyugati városrészt fedi le, a Győri kaputól Lillafüredig.

A pályázati regisztrálás után egyhónapos stratégiai tervezés kezdődik. Mindkét projekt kapcsán helyi igényekre alapozott akciótervet kell kidolgozni június végére. A stratégiaalkotásban részt vesznek helyi civilszervezetek, egyházak, valamint helyi kis- és középvállalkozások. A fejlesztési célokkal kapcsolatban a közösségi oldalakon is lehetőség lesz véleményt alkotni.   

Forrás: Minap